fbpx
 
 
 

Var han Guds Profet?

Hvordan skille ut den sanne religionen?

Det er mange religioner i verden, og de alle påstår å inneha sannheten. Så hvordan kan en som er på søken skille ut den sanne religionen? Skal man følge det foreldrene tror på? Skal man føle seg frem? Skal man tro på den religionen som er enklest? Det må være en måte å skille ut Guds sanne religion på.

Det må finnes en viss veiledning

Etter å ha anerkjent Guds eksistens, forstått hvordan Gud er og fått innsikt i hvorfor vi eksisterer på denne planeten, må vi finne ut hvordan vi kan komme frem til hvilken religion som virkelig er den sanne religionen, eller kall det levemåten, fra Skaperen av universet. Det er verken overraskende eller uvanlig å forvente at den som har skapt dette universet har gitt oss veiledning slik at vi kan finne den rette veien. Det er naturlig fordi Skaperen har gitt oss midler til å tilfredsstille alle behov vi har, både fysiske og følelsesmessige. Vi føler sult og trenger næring for å overleve, og alle midlene for å anskaffe næring er her for oss. Vi tørster, og det finnes drikke. Vi trenger klær, og nødvendige midler eksisterer for at vi skal kunne beskytte oss mot vær og vind. Vi trenger venner, kjærlighet og støtte, og vi har foreldre og familier, og vi lever i samfunn som tilfredsstiller disse behovene. Det gir derfor mening at den som har gitt oss midler til å tilfredsstille alle disse behovene, også ville gi oss veiledning så vi kan finne den rette veien og oppfylle våre spirituelle behov.

Er det nok å bare tro på noe?

Det er mange mulige svar på hvilken religion som er den sanne religionen. Tar man til betraktning de mange ulike forslag som har kommet fra menneskers tanker, virker det som at tro alene ikke er den beste måten å finne svar på dette kompliserte spørsmålet. For vi vil ikke ha hvilket som helst svar, men det riktige svaret. Dette er faktisk et område der blind tro ikke egner seg i det hele tatt.

Som et eksempel, se for deg at noen tok deg med til en veldig merkelig bygning. Du står ved den låste ytterdøra, og den som tok deg dit spør deg: «Hva er bak den døra, inne i bygningen?» Hvor mye kunne du vite gjennom din tro, eller fornuft for den saks skyld? Du kan være i stand til å gjette deg til noen ting, som for eksempel at det finnes bord, stoler, lys og vannkraner der, men det kan også være at du tar feil. Det kan være helt tomt, eller helt fullt, det kan være nesten hva som helst. Så hvordan kan du vite med sikkerhet hva som er bak den døra? Du kan selvfølgelig gå inn og se hva som er der med dine egne øyne, men hva om det ikke var mulig? Hvordan kunne du da få vite hva som var på innsiden? En mulighet er at en som har vært på innsiden forteller deg det, eller til og med at en som kjenner noen som har vært på innsiden forteller deg det. Men spørsmålet blir da: Hvordan vet jeg om jeg kan stole på denne personen og være sikker på at han snakker sant? Det samme gjelder det store spørsmålet: Hvilken religion er den sanne ... Hva er bak den døra? Det er skjult, usett og uvisst. Tro alene kan ikke gi oss et klart svar, det er heller ingen grunn til å tro at intuisjon, eller å bare «føle det» vil være noe mer til hjelp. En måte vi kan bli sikre på er hvis noen vi har gode grunner til å stole på, forteller oss det.

Vi er nødt til å gå tilbake til fornuften for å finne ut hvilken religion som lærer det rette Gudskonseptet, hvilken religion som har den mest autentiske informasjonen, og hvem man kan stole på når det gjelder de som hevder å være profeter. Vi er tilbake til mannen med håndjern og fengselsuniform ved døren din. Forestill deg at en mann i fengselsuniform med håndjern dukket opp på døren din. Denne mannen sa at han jobber for elektrisitetsleverandøren din og ba deg om å slippe inn i huset for å sjekke om strømmen fungerer som den skal. Ville du sluppet ham inn? Hvorfor skulle du tro på ham, eller avvise ham?

Kan ikke alle religioner være sanne?

Religioner hevder vanligvis noe ganske spesielt. De hevder de har et budskap fra Skaperen, og ofte er dette et budskap som er eksklusivt til den religionen. Det er et tilfelle hvor «jeg har rett, og alle andre tar feil!» Ikke at det å hevde dette er et problem i seg selv, fra fornuftens synspunkt. Tross alt, hvis denne vise Skaperen bestemte seg for å sende oss et budskap, ville det gitt mening at det var et entydig budskap, og siden ulike religioner kommer med motstridende påstander, kan de ikke alle ha rett! Utfordringen er å finne ut hvilken religion som har rett. Det er ikke bare én person som hevder å jobbe for elektrisitetsleverandøren din, det er mange som hevder det samme.

Imens du ser på alle menneskene samlet foran døren din, kan du ved å bruke sunn fornuft ta enkelte ting til betraktning for å skille ut hvem som faktisk er fra strømleverandøren din. For eksempel kan det være at han har en slags identifikasjon og en uniform med strømleverandørens navn på som du betaler regningen til, og sannsynligvis også noen relevante verktøy. På samme måte er det noen tegn vi kan se etter, for å skille den sanne religionen fra de falske.

Upassende testemetoder

Siden dette er et såpass følsomt tema, kan det være lurt å bruke litt tid på å tenke litt over de forskjellige upassende testemetodene som vi kanskje bruker av og til. Det kan være: «Hvilken ligner på meg og er fra min rase?» Ville du ha brukt dette for å bestemme hvem som får slippe inn i huset ditt for å sjekke om elektrisiteten fungerer som den skal? Kriminelle kommer tross alt i alle raser og utseender, det samme gjelder de som jobber i elektrisitetsfirmaer. Hva med: «La meg bare føle hvem den rette kan være, og deretter tro på det så mye at det blir sant.» Ingen fornuftig person ville gjort noe sånt. Hva med den som gir deg et veldig godt tilbud, som for eksempel: «Hvis du tror at jeg er fra strømleverandøren din, kan du få gratis strøm for alltid!» Fristende, men usannsynlig! Eller kanskje bare velge den som ligner på han som pleide å banke på dine forfedres dør (selv om de ikke engang hadde elektrisitet ...). Hva med den som ser smartest og rikest ut? Det høres ikke særlig fornuftig ut.

Poenget er at når det gjelder religion må du kvitte deg med visse forestillinger. For eksempel det å følge det dine forfedre trodde på bare fordi det virker kjent, eller fordi du er så glad i dem, eller fordi du ikke kan skjønne hvordan de kan ha tatt feil. Vi alle gjør noen ting, om ikke mange ting, annerledes enn våre foreldre. Så hvordan har det seg at de kan ha tatt feil når det gjelder de tingene, og ikke når det gjelder religion?

Hvordan bedømme hvilken som er den rette

Det er slettes ingen overbevisende grunn til å anta at det dine foreldre og forfedre trodde var sannheten, og det er heller ikke fornuftig å bare «tro», og ta et trosvalg uten en slags fornuftig begrunnelse. Og hva slags fornuft ville ledet en til å konkludere med at den sanne religionen må være den som gjør deg rik, eller at ved å kun tro på en bestemt person eller ting vil du få evig liv? Et av de mest brukte argumentene for valg av religion, er at noen begynte å følge den religionen, det forandret deres liv, og nå er de lykkelige. Dette gir faktisk litt mening, for det er gode grunner til å tro at dette er hva den sanne religionen bør gjøre. Problemet er at mange andre mennesker hevder det samme om sine ulike religiøse erfaringer. Det virker som vi er skapt for å være religiøse. Det er en del av vår natur. Hvis vi ikke følger en av de vanlige religionene vil vi kanskje finne opp en ny. En hvilken som helst religion vil alltid gjøre oss lykkeligere enn å ikke ha en religion i det hele tatt. Så det å si at en religion er den rette fordi den forandret livet ditt, er ikke i seg selv et fornuftig argument, for da må andre religioner også være sanne siden de også har forandret folks liv. Det kan til og med være at noen som har bestemt seg for å tro at det ikke finnes en skaper, hevder å være lykkeligere og friere enn de var da de pleide å følge en religion. Dette er kun påstander, og påstander må bevises. Så den sanne religionen bør ha en slags identifikasjon. Den burde ha noen kjennetegn som viser oss at den er fra Skaperen. Dens gudskonsept må ikke være i strid med sunn fornuft. Dens budskap må være bevart autentisk og ha noe ekstraordinært som gjør at den kan skilles ut som Guds sanne budskap. Mannen som hevder å være Guds Budbringer må ha vist en karakter som kun en sann budbringer fra Gud kan ha.

Konklusjon

Vi må legge barnetroen til side og se på ting fra et objektivt perspektiv. Bare fordi noe føles riktig eller fordi våre forfedre trodde på det, blir det ikke en sannhet. Det kan bare være én sann religion fordi de forskjellige religionene sier ting som motstrider hverandre. For å skille ut den ene sanne religionen fra alle de falske som hevder å være sanne, er det noen veldig enkle ting vi kan ta til betraktning. Det skal vi se nærmere på i neste steg som er å finne ut hvilken religion som tror riktig om Gud.

Neste steg: Hvilken religion tror riktig om Gud?

0
Delinger

Liker du artikkelen?

Hvorfor ikke dele den med dine venner?

0
Delinger